Dutch paintings of the seventeenth century in the Rijksmuseum Amsterdam (cassette)

Nieuwprijs € 350,00
Onze prijs€ 69,99
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam / Rijksmuseum
Uitvoering: Gebonden
Taal: Nederlands
Staat van het boek: Ramsj
Aantal Pagina's: 450
Afmetingen: 276x327x115
Verschijningsdatum: December 2008
EAN: 9789086890279
Let op: Nog 4 exemplaren op voorraad

Samenvatting

Volume 1: Artists Born Between 1570 and 1600

Het Rijksmuseum gaat de komende jaren zijn gehele collectie schilderijen ontsluiten door middel van een serie Engelstalige catalogi waarin alle ruim 5500 werken uitvoerig worden besproken en (pagina)groot in kleur afgebeeld.

Het accent in de schilderijenverzameling van het Rijksmuseum ligt op de Hollandse school; niet minder dan zo'n 2000 werken daarvan zijn afkomstig uit de 17de eeuw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze eeuw aandacht krijgt in maar liefst vier delen, met elk gescheiden banden voor tekst en afbeeldingen. Het eerste deel verschijnt deze winter en omvat 445 schilderijen van kunstenaars geboren tussen 1570 en 1600. Zij waren het die aan de wieg stonden van de Gouden Eeuw, zoals Hendrick Avercamp, Balthasar van der Ast, Hendrick ter Brugghen, Pieter Lastman, Pieter Saenredam en Esaias van de Velde. Een aantal is met een grote kern van werken in de collectie vertegenwoordigd: Jan van Goyen (11 schilderijen), Frans Hals (11), Gerard van Honthorst (9), Frans van Mierevelt (9), Paulus Moreelse (7), Cornelis van Poelenburch (5), Pieter Saenredam (6) en vooral Adriaen van de Venne (16).

 

Een up-to-date biografie van de meer dan honderd kunstenaars gaat telkens aan de bespreking van hun werk vooraf. De schilderijen bevatten een grote variatie aan thema's en onderzoeksvragen, die vaak in een zekere samenhang gezien kunnen worden. Naast het traditionele kunsthistorische stilistische en iconografische onderzoek speelt ook het materi le (natuurwetenschappelijke) onderzoek een grote rol. Door de gekozen seriematige opzet is het goed mogelijk per deel een samenhangend kunsthistorisch beeld te geven van de artistieke ontwikkelingen in de betreffende periode, waardoor de catalogus tevens de functie van een kunsthistorisch handboek krijgt.